ODAMIZ, URMİYE TİCARET ODASI VE DAKA İŞBİRLİĞİ İLE İRAN'DA İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDIK

• 06.11.2019
  • alibalaban

Urmiye Ticaret Odası ile Odamızın düzenlediği istişare toplantısına katıldık. Toplantıya Urmiye Ticaret Odası Başkanı Hasan Murteza, Başkan Yardımcısı Ahmet Delili, Tarım Üretim Sorumlusu Behram Tacatini, Ortak Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Kaşeyini, Maden İşleri Başkanı Muhammed Reisi, Ticaret Komisyonu Başkanı Gümrük Muavini İbrahim Hegvi, Belediyeler Arası Şehircilik A.Ş Başkanı Emir İbrahim, Sero Gümrük Müdür Yardımcısı Celal Behari ile Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Pınar, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akın, Yönetim Kurulu Sayman Üye Fatih Arslan ve beraberindeki heyetle birlikte toplantıda önemli konular görüşüldü. Toplantıda Urmiye Ticaret Odası Başkanı Hasan Murteza “400 yıllık ticaret komşuluğumuzun bulunduğu ve demir grubunda çok güçlü ticari faaliyetler gerçekleştirdiğimizi, Ticaret Odası olarak bizi ziyaret etmeniz ile ilgili memnuniyetlerimi sunarım. Urmiye Ticaret Odası olarak yaptığımız faaliyetlerle tarımda, balda, madende eyalet birincisiyiz. Konsantre gıdada %65 eyalet payı bize ait, İran'da turizm alanında gezilecek yerlerin çok olduğunu belirterek Yüksekovalıların buraları ziyaret etmesi bizi mutlu edecektir dedi. Türkiye Konsolosluğu ile yakın temas halinde olduğumuzu belirtir Tebriz'de olan Ortak Ticaret Odasını Urmiye'ye çekerek bütün üyelerini de odamızın üyesi yaptıklarını belirtti. Daha önce ülkenizdeki birçok odayı ziyaret ettik. Bazı odalarla da kardeş oda protokolü imzaladık. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası'na da en kısa zamanda iadeyi ziyarette bulunacaklarını belirtti. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar toplantıda şu konulara değindi. Urmiye öncelikle şahsım ve ilçem adına önemli bir yere sahiptir. Burada bizi ticaret üst makamlarıyla karşılamanız bizi onure etti. Bugünkü ziyaretimizin sebebi üç önemli konuyu görüşmektir. Birincisi İran'la ortak bir OSB çalışmalarının başlatılıp bunun da Yüksekova'da kurulması bu alanda devletimizi altyapı çalışmaları var.6500 m2 olan hazineye ait arazide yer tahsisi yapılmıştır. İkinci konu serbest ticaret alanının açılması. Bunun da Sero bölgesinde kurulması konusu da elzem gördüğümüz konulardandır. Üçüncü Konu ise Turizm alanında karşılıklı seyahatler düzenlenip bu konuda devletimizin kış turizm için yatırımları ve projeleri tamamlanmak üzere olduğunu dile getirdi. Gümrük saatleri konusunda da saatlerin uyumlu olması gerektiğini de belirtti İstişare toplantısında elde edilen sonuçlar, Ortak OSB kurulması için her iki tarafında içinde olduğu ortak bir komisyon kurulması talebi İran tarafından olumlu karşılandı. Maden İşleri Başkanı Muhammed Reisi yol mütehati ve baraj mütehati istediklerini ve madenlerinde çalıştırılması için iş makinası kiralamak ve hazır beton ticareti yapmayı talep ettiler. İran OSB bölgesine yatırım yapacak firmaların Urmiye Ticaret Odasına başvurularının yeterli olacağı belirtildi. Urmiye Ticaret Odası ile bundan sonra daha sık görüşülecek ve odalar arasındaki ilişkinin Yüksekova'mız açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır. İran ziyaretimizde İran(Urmiye)Baş Konsolusu ve Ticari Ateşe Sn. Osman Peşmen ve Odamıza kayıtlı İranlı yatırımcı Nadır MURTEZA ziyaretlerini de gerçekleştirdik. Yüksekova’mızın geleceği için çalışmaya üyelerimize hizmet etmeye devam edeceğiz.