TOBB ODA/BORSA YÖNETİM KURULU BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISNA KATILDIK

• 11.03.2024
Yönetim Kurulu Başkanımız Salih Özdemir, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirilen Oda/Borsa Yönetim Kurulu Başkanları İstişare Toplantısına katıldı.

Toplantıda söz alan Başkanımız, Bölgemizin ve  Üyelerimizin en çok karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini iletti. İletilen sorunlar şunlardır;

1-Bankalarda Expertiz Değerlerinin Düşük Olması Sorunu

Bankalarda Expertiz değerleri taşınmazların değerlerinin çok altında tespit edilmesi ve  yaklaşık % 40 oranında daha düşük değerlendirilmesi, buna ek olarak bankalarında % 25 oranında değer düşürmesi, tüccarımızı ve esnaflarımızı ipotek karşılığı kredi çekmelerini zorlaştırmıştır. İpotek karşılığı verilen taşınmaz değeri banka tarafından verilen kredi meblağları çok düşürüldüğü için tüccarlarımızın ticari faaliyetleri olumsuz etkilenmiştir. Bu değerlerin düzenlenmesi ve ipotek olarak bırakılacak taşınmazların değerleri doğrultusunda kredi kullandırılması tüccar ve esnafımızın ticareti faaliyetlerini kolaylaştıracaktır. Bölgemizde bulunan Bankalarda ki limitlerin düşüklüğü de tüccarımızın beklentisini karşılamamaktır. Limitlerin arttırılması ekonomiyi olumlu yönde etkileyecektir.

2-Yüksekova'da ki Bankalarda Bulunan Terör Kodu Sorunu

Yüksekova'da bulunan bankalarda terör kodu kapsamında üyelerimizden yazı istenmektedir. Bu yazı Valilikten alınarak bulundukları mahallede terör olaylarının olmadığı gibi bir ibare istenmektedir. Bu yazıdan sonra taşınmazların ipotek işlemlerine tabii değerleri tespit edilmektedir. Bankalarda bu kodun olması üyelerimizin işlerini aksatmaktadır. Çünkü oda üyemiz bir yazı için il merkezine gitmek zorundadır. Hakkâri Merkez’de bulunan bankalarda bu kodla ilgili herhangi bir yazı talep edilmemekte olup Yüksekova da bulunan Ziraat Bankası Şubesi bu kodu kaldırılmıştır. Esnaf ve tüccarın en çok çalıştığı banka olan Halkbank’ta bu sorunun devam ettiği üyelerimizden gelen şikâyetler doğrultusun da tespit ettik. Bu uygulamanın kaldırılması tüccarlarımızın ticari faaliyetlerini kolaylaştıracak ve zaman kaybı yaşanmayacaktır.

3-Kredi Garanti Fonun Değişken ve Yüksek Faiz Sorunu

Kredi Garanti Fonu kapsamında verilen kredilerin faiz oranları çok yüksek ve değişkendir. Bölgemiz için pozitif bir ayrımcılık yapılması ve faizlerin indirilmesi bölgede bulunan tüccarların ticaretinin önündeki engellerin ortadan kalkmasını sağlayacak. Özellikle coğrafi ve mevsimsel şartlar bölgemizde ki ticari faaliyetleri olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle başka bölgelerde bulunan tüccarların ticaret hacmi veya sirkülasyonu bizim tüccarlarımızın ticaret hacmiyle eşit değildir. Ancak faiz oranları her bölge için aynı uygulanmaktadır. Dezavantajlı olan bölgemizde şartların kolaylaştırılması bölgenin ekonomik olarak da kalkınmasına katkı sunacaktır.

TOBB ODA/BORSA YÖNETİM KURULU BAŞKANLARI İSTİŞARE TOPLANTISNA KATILDIK