Baskın Süt Fabrikası

BASKIN SÜT FABRİKASI BAŞARI ÖYKÜSÜ

 

Bize zaman ayırdığınız için size çok teşekkür ediyoruz. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1971 doğumlu lise mezunuyum1995’ten beri Baskın Süt Fabrikasının ortağı ve yönetim kurulu başkanı olarak devam etmekteyim. Evli ve 6 çocuk babasıyım.

Firmanızın Kuruluş hikâyesini anlatabilir misiniz?

Firmamız 1995 yılında süt endüstri kurumunun Türkiye geneli özelleştirilmesi sonucu Baskın süt tesisini kurduk. Sütü aldık revize ettik ve 1996 yılının Mayıs ayında üretime başladık. 2009 yılına kadar mevcut eski tesislerle üretime devam ettik. 2009 yılının sonundan bu yana yeni tesise geçtik ve şuan hala yeni tesisimizle üretime devam etmekteyiz.

Faaliyet alanlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bizim süt ürünlerinde paket süt hariç diğer ürünlerin hepsi; yoğurt, ayran, peynir ve yöresel peynir grubu özellikle artı kaşar grubu gibi ürünlerin üretimi de mevcuttur.  Fabrikamızda genellikle yöresel üretimler yapılmaktadır. Bunun yanında yol yapım işleri ve turizm alanında da çalışmalar gerçekleştirmekteyiz.


 

Başarıya ulaşmanızı sağlayan çalışma stratejilerinizi okuyucularımızla paylaşır mısınız?

Bu konuyu şu şekilde değerlendireyim size; Biz üretime başlarken şu mantıkla yola çıktık. Çocuğuna, ailene yediremeyeceğin bir ürünü başkasına yedirmemelisin. Kaliteli ve doğal ürünü kendimize gelenek olarak belirledik ve üretimimizi bu düşünce yapısıyla sürdürmekteyiz. Bu mantığımızdan hiç şaşmadık. Eğer bu günlerimize geldiysek 22 yıldır her han gibi dalgalanmaya denk gelmediysek bunu kaliteden ödün vermememize bağlıyorum. Ürünün dokusunu bozmadan doğal aromasını bozmadan bu başarıya ulaşmış bulunuyoruz.


      


İşletmelere tavsiyeleriniz nelerdir?

Biz diğer sektörlere üretim yapmak isteyen yatırım yapmak isteyen kişilere şunu diyebiliriz: yatırım yapmak isteyen kişi ilk önce bölgenin alt yapısı nedir, Pazar alanı ne durumdadır, yapacağı üretimin hammaddesi mevcut mudur gibi sorunları dikkate alarak yatırım yapmalıdır. Bir girişirken işin fizibilitesini iyi oluşturmak lazım. ( Diğer firmalarla yarışabilir miyim bu yöreye ne kadar katkı sağlayabilirim veya yöre bu üretimi kaldırabilecek kapasiteye sahip mi)) bu tür soruların mutlaka iyi düşünülüp sonra yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.

Yatırım yaparken her şeyi bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Örneğin; Yüksekova’da 10 tane berber çalışır durumda iken 11. Berberin açılması hem gelirini hem de diğer 10 berberin gelirini olumsuz etkileyecektir. Bunun için ihtiyaç var mıdır bakılması lazım. Özellikle Yüksekova’da bu sorun ile çok karşılaşılıyor. Bir işletme iyi durumda ise hemen yatırımcılar aynı işletmeyi açmaya çalışıyorlar. Tavsiyem o ki bu durumdan kaçınıp yatırım yaparken yörenin bunu kaldırıp kaldırmayacağını iyi araştırsınlar.

Hızla gelişen ve değişen dünyaya uyum sağlamak için neler yapıyorsunuz?

Dünyayı takip etmek zorundayız. Benim gayem arkandan gelene bakmayacaksın. Arkandan gelene değil önünde gidene bakıp onu geçmeyi düşüneceksin her zaman. Mantığım bu yöndedir. Arkamdan gelen bana yetişir mi mantığıyla yürümemeliyiz arkandan gelen kişi zaten seni takip etmekte sende önündekini..

Özellikle bu yeni dünyada teknoloji araç ve gereçleri iyi takip etmeli kişi işletmeyi gelişen ve değişen dünyaya entegre etmelisin ki ileriye doğru yürüyebilesin. Yoksa aynı yerde kalırsın ve aynı yerde kalmakla bitersin. Dünya da ve Türkiye’deki işletmemiz ile ilgili tüm fuarlar gezilmelidir insanlar ne yapıyor biz daha fazla ne yapabiliriz diye çalışmak ve çabalamak gerekiyor.

Önümüzde ki dönemde hedefleriniz nelerdir?

İleriye dönük hedeflerimizi sıralarsak; Yüksekova değişime ve gelişime açık bir yerdir. Yüksekova’da başka hangi alanlarda çalışma yapabiliriz diye düşünmemiz gerekir. Bizde bir şirket olarak daha çok alanlarda çalışmayı düşünüyoruz. Hedeflerimiz arasında ilk olarak süt ve süt ürünlerini daha iyi bir noktaya taşımak ve hayvancılık yönünü geliştirmektir. İkincisi bizim yapım işleriyle çalışmalarımızdır. Alt ve üst yapım işlerinde ve turizm alanında çalışmalarımız devam etmektedir.

Baskın süt bir aile şirketi midir?

Evet, bir aile şirketidir. Şunu söyleyeyim biz kurumsallaşma yönünde çok ciddi adımlar attığımızı düşünüyorum. Her ne kadar bir aile şirketi olsak da kurumsallaşmaya dair büyük çalışmalarda bulunduğumuzu düşünüyorum.

Şirket kuruluşundan bugüne neler yaşandı en önemli dönüm noktaları neler oldu?

Şirketi ilk aldığımız zaman tesisler devlet tarafından 1974’te kurulmuştu. 1975-1976 yılları arasında devlet işletiyordu. Biz aldığımızda 30 yıllık bir geçmişi olan eski bir fabrikaydı. Bu eski sistemi dönüştürmek tabi ki de sıkıntılı ve zor oldu. Özellikle 2009-2010 yılları bizim için dönüm noktası oldu. Bu yıllar arasında hem kurumsallaşma adına hem de teknoloji dönüşümü alanında çok ciddi adımlar attık.

Kaç kişiye istihdam sağlıyorsunuz?

Fabrikamızda 32 kişi çalıştırıyoruz. Genel olarak ise alt yapı ve üst yapıyı da dahil edersek toplam da 150-180 kişiye istihdam sağlamaktayız.

Yazdır  
Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası © | Tüm Hakları Saklıdır | 2017